Duurzaamheid

DUURZAAMHEID

Bij YB staan en gaan we voor feel good food met een positieve impact op mens, dier en onze aarde. Dit zit zelfs vanaf dag één al in ons DNA! We zijn één van de eerste bedrijven wereldwijd die klimaat positief ondernemen én hiervoor gecertificeerd zijn plus we zijn als eerste horeca onderneming in de Benelux B Corp gecertificeerd. Daar zijn we trots op en hieronder vertellen we je graag waar we ons binnen de peilers van mens, dier en aarde mee bezig houden. Lees je mee?

“Feel good food met een positieve impact op mens, dier en onze aarde”

MENSEN

GASTEN

YB is ontstaan door een grote passie voor alles wat er mogelijk is met yoghurt. Die passie geven wij graag ook weer door! Dit doen we door de gasten dagelijks te inspireren met alle mogelijkheden van onze verrassende en eerlijke producten. Als er iets belangrijk is voor ons en terugkomt in alle werkzaamheden, is het een fijne omgang met de gasten. Het is immers ons dagelijkse doel om de gast vrolijker de deur uit te zien gaan dan hoe diegene binnenkwam. We vinden het daarom belangrijk om een fijne huiskamersfeer te creëren in onze Barns, waar iedereen zich thuis kan voelen. Gasten helpen ons ook om te groeien, doordat we oprecht naar ze luisteren, relevante feedback toepassen en duurzame connecties aangaan met fans. Samen zorgen we voor echte feel good momenten én maken we samen positieve impact.

YB FAMILY

Binnen YB zijn enkele waarden die je in de echte kern vindt. Oftewel, bij ons allemaal; de medewerkers! Het gaat om de waarden die wij met elkaar binnen YB delen en belangrijk vinden. Gezien we een echte familiecultuur hebben, vinden we het fijn om familiair, gezellig en enthousiast met elkaar om te gaan. Daarnaast vinden we het van elkaar belangrijk dat we gastvrij zijn in onze werkzaamheden en dat we onszelf ook bezighouden met duurzaamheid en milieu.

 

Wij zijn actief tegen discriminatie en racisme en voor gelijkheid! Daarom waarderen we anoniem solliciteren en worden alle aanmeldingen gelijk en inhoudelijk behandeld. Naam, geslacht en leeftijd hoeven niet op een CV te staan, want het gaat om de persoon die bij ons komt en hoe diegene bij ons gekomen is. Iets dat wij ook erg belangrijk vinden, is dat onze medewerkers de ruimte krijgen om binnen YB door te groeien. We zullen functies die vrijkomen dan ook altijd eerst intern beschikbaar stellen.

 

Al onze medewerkers kunnen gebruik maken van diverse (health) Barn Benefits. Dit zijn voordelen bij een aantal andere duurzame bedrijven. Door deze voordelen te bieden, stimuleren wij niet alleen een goede levensstijl, maar ook het enthousiasme over duurzaamheid bij onze medewerkers. Voorbeelden van deze voordelen zijn bijvoorbeeld korting op groene stroom, nieuwe duurzame jeans en een Swapfiets abonnement. De bedrijven waar we nu mee samenwerken zijn ENECO, MUD Jeans, Plantje.nl, Tea Bar, New Heroes Swapfiets, CZ, Bedrijfsfitness, ING en Dille & Kamille. Naast deze voordelen krijgt iedere nieuwe medewerkers een Barnboom. Dit is een boom die in samenwerking met Trees For All geplant wordt in het Brabantse Leembos. Zo dragen al onze medewerkers bij aan een groenere wereld!

DIEREN

100% VEGETARISCH

Met regelmaat krijgen we de vraag of je als vegetariër bij ons terecht kunt. Jep! Zelfs ál onze producten zijn 100% vegetarisch. Naast een bakje yoghurt bieden we nog veel andere producten aan. We kunnen ons namelijk voorstellen dat niet iedereen even groot fan is van yoghurt en ook die mensen willen we op een laagdrempelige manier kennis laten maken met onze producten. Deze producten zullen altijd vegetarisch zijn en dat zijn ze ook al sinds de opening van onze eerste Barn altijd geweest.

PLANTAARDIG

Redenen om niet zo’n fan te zijn van een bakje yoghurt verschillen. De ene wil het vanuit bepaalde overtuigingen niet eten – wat wij begrijpen en volledig supporten – en de ander krijgt echt last van een hoop narigheid wanneer hij of zij lactose binnenkrijgt. Mede om die redenen bieden we steeds meer plantaardige opties. Belangrijk vinden wij ook dat plantaardig consumeren beter is voor het dierenwelzijn en onze aarde – op dit laatste komen we straks nog even terug. Bij plantaardige producten komen er helemaal geen dierlijke producten aan te pas en dus ook geen producten die afkomstig zijn van dieren. Enkele voorbeelden van producten die we de laatste tijd al plantaardig hebben gemaakt zijn onze koffiekoekjes, slagroom, boter, granola, cakes en nog veel meer. Hiermee willen we graag laten zien dat plantaardig eten minstens zo lekker én makkelijk is!

BIOLOGISCH

De yoghurt- en melkproducten die op dit moment nog niet plantaardig zijn, komen van onze yoghurtpartner Arla Biologisch. Sinds begin 2021 opereert Arla klimaatneutraal en dit heeft ook een grote impact op onze CO2e-uitstoot.

“We laten je graag zien dat plantaardig eten minstens zo lekker én makkelijk is!”

ONZE AARDE

DUURZAAMHEIDSBELEID

Als echte fan weet jij natuurlijk dat wij als organisatie een duidelijk duurzaamheidsbeleid hebben waarmee al enkele jaren stappen genomen worden om steeds duurzamer te ondernemen. Wist je dit nog niet? Well, now you do! In de dagelijkse operatie zijn we continu op zoek naar duurzame verbeteringen. De keuze om 100% vegetarisch te zijn, het gebruik van enkel biologische zuivel, het gebruik van groene stroom en het groeiende aanbod van plantaardige opties zijn hier slechts enkele voorbeelden van.

KLIMAAT POSITIEF ONDERNEMEN

We love goed doen voor mens, dier en onze aarde. Juist in de crisistijd die we in 2020 allemaal meegemaakt hebben is het belangrijk dat we wakker worden; dat we samen een verschil gaan maken! Om die reden brachten we op de 50everjaardag van Earth Day (22-04-2020) naar buiten dat wij klimaat positief zijn gaan ondernemen. Wat dat betekent? Dat iedere gast (jij!) die bij ons komt een positieve impact heeft op het klimaat. Hiermee zijn wij één van de eerste bedrijven ter wereld die deze innovatieve stap in duurzaamheid zet! Wil je hier meer over weten? Kijk dan zeker even op deze pagina.

“YB inspireert op een positieve en toegankelijke manier een brede groep mensen door te laten zien dat gezond en natuurvriendelijk eten lekker en leuk is.” – Wereld Natuur Fonds

YB EN HET WERELD NATUUR FONDS

De natuur beschermen door lekker én verantwoord te eten: dat is het uitgangspunt van de samenwerking tussen YB en het Wereld Natuur Fonds! Wist je dat consumenten actief bijdragen aan natuurbescherming dichtbij én ver weg wanneer zij vaker kiezen voor plantaardig eten? Om die reden bieden wij, naast de biologische zuivel van de Nederlandse Arla boeren, ook meerdere plantaardige alternatieven. Zo kun je op meerdere manieren verantwoord genieten van al je lekkers! En weet je wat ook tof is? Een deel van de opbrengst van een aantal YB producten gaat naar het Wereld Natuur Fonds!

 

Met biologische en plantaardige zuivel willen we iedereen laten zien dat gezond en verantwoord eten hartstikke lekker én leuk is. De nieuwe samenwerking met WWF past hier dan ook heel goed bij, want samen willen we dit nóg toegankelijker maken.